تربیت کودک باهوش/16 نکته طلایی برای اینکه کودک باهوش تربیت کنیم.

کودک باهوش

بیش از پنجاه درصد نکات فرزندپروری در مورد نحوه پرورش یک کودک باهوش

پرورش یک کودک باهوش به طور کلی به معنی رشد و توسعه استعدادهای بالقوه اوست که او را به فردی تبدیل می کند که می تواند باشد.
مغز کودک شما با افزایش سن به طور خودکار رشد نمی کند، بلکه حاصل تجربه و تمرینی است که دریافت می کند. دیدن، صدا کردن، لمس کردن، چشیدن و بوییدن اتصالات سلولی مغز را (که سیناپس نامیده می شود) تحریک می کند و بیش از تریلیون ها اتصال برقرار می کند. هر چه این اتصالات بین سلولی پیچیده تر باشد، کودک شما باهوش تر خواهد بود. وقتی تحریک اولیه و دامنه وسیعی از تجربیات را برای کودک خود فراهم می کنید می توانید به رشد مغز او شتاب دهید.
همچنین، رشد مغز کودک شما پویا است، از تحرک باز نمی ایستد. یا در حال بهبودی یا رو به زوال است. وقتی تواناییها و استعدادهای کودکی به کار گرفته میشود، رشد مغز پیشرفت می کند. هنگامی که از آنها استفاده نمی شود، اتصالات عصبی از بین می رود، و رشد مغز عقب می افتد. بر این اساس، یک کودک فوق العاده باهوش اما “تحریک نشده” این اتصالات را بیشتراز دست می دهد.

آنچه کودک شما در سالهای اولیه رشد تجربه می کند، نوع شخصیت او را شکل می دهد-

اینکه چگونه ارتباط دوستانه برقرار می کند، چگونه احساسات خود را کنترل می کند، در مدرسه چگونه عمل می کند، چه نوع روابطی برقرار می کند و حتی به چه نوع والدینی در آینده تبدیل خواهد شد. به همین دلیل است که چگونه کمک شما می تواند باعث رشد فکری او شده که در بزرگسالی روی او تأثیر می گذارد. برخی از پیشنهادهای تأیید شده علمی و مشاهدات صورت گرفته توسط کارشناسان کودک برای کمک به رشد فکری و افزایش هوش کودک در زیر آورده شده است:

1. یک شروع اولیه به کودک خود ارائه دهید

– طبق مطالعه انجام شده توسط رونالد فرگوسن، مدیر طرح ابتکاری فاصله موفقیت در دانشگاه هاروارد، ایجاد علاقه در کودک برای یادگیری باید “از درون گهواره”آغاز شود. وی فعالیتهای زیر را برای حمایت از رشد اولیه کودک توصیه می کند: به حداکثر رساندن پاسخ محبت آمیز و به حداقل رساندن فشار روانی، صحبت کردن، آواز خواندن و حرکات و اشارات زیاد دست ، استفاده از بازی های اعداد و ریتمی، تواناییهای سه بعدی را امکانپذیر و تقویت می کند و علاقه به یادگیری را پرورش میدهد.

 تربیت کودک باهوش

16 نکته طلایی تربیت کودک باهوش

 

2. خلاقیت کودک خود را تقویت کنید-

خلاقیت یک ویژگی ارزشمند ذهنی در هنر، علم، و هر گونه فعالیتی است که به طور کلی شامل حل مسئله باشد. کودکان به طور طبیعی خلاق هستند. اگرچه برخی کودکان از لحاظ ژنتیکی با استعدادتر از سایر کودکان هستند،. اما این می تواند یک رفتار آموخته شده باشد که از کودکی قابل پرورش است. برخی از روشهای پرورش خلاقیت شامل در معرض قرار دادن کودک با ادبیات، موسیقی و هنر و در دسترس قرار دادن ابزاهایی مثل کاغذ و رنگ تا روی آنها کار کند.

3. با کودک خود صحبت کنید-

این کار مهارتهای زبانی قوی کودک شما را توسعه می دهد. همچنین، هنگامی که کودک در حال حرف زدن است به او گوش دهید. این امر تلاش او را برای برقراری ارتباط تقویت کرده و امکانات زبانی او را افزایش می دهد. یک مطالعه نشان می دهد کودکانی که در خانه بیشترگفتگو می کنند، دارای فعالیت مغزی و نگرش کلامی بیشتری هستند. به جای شرکت در یک روایت یک طرفه، سؤال کنید و منتظر پاسخ بمانید. می توانید شکلک های بچه گانه و صداهای خاصی را رد و بدل کنید.

4. با کودک خود تعامل داشته باشید، با او بازی کنید، و احساس عشق و محبت در او ایجاد کنید-

محققان مشاهده کردند نوزادانی که بغل نمی شوند، با آنها بازی نمی کنند و مورد محبت قرار نمی گیرند رشد مغز آنها متوقف می شود. آنها همچنین مشاهده کردند نوزادانی که در آغوش قرار نمی گیرند و توجهی دریافت نمی کنند، رشد نمی کنند، افسرده می شوند، و سرانجام از بین می روند. از سوی دیگر، بسیاری از مطالعات نشان داده است که دوست داشتن، در آغوش گرفتن ، تعامل و بازی با کودک تأثیر زیادی در رشد هوش او دارد. برقراری ارتباط محبت آمیز و تعامل دو نفره بین شما و فرزندتان پایه و اساسی را برای مهارتهای بالاتر تفکر فراهم می کند. والدینی که مراقبین حساس و دقیقی هستند ” بلافاصله و به طور مناسب به سیگنالهای کودک پاسخ می دهند” و “پایگاه امنی” برای فرزندان فراهم می کنند تا جهان را کشف کنند.

5. از کودک خود یک کتابخوان بسازید-

عشق و علاقه به کتابخوانی مزایای زیادی برای کودک شما به همراه دارد. این یکی از مهمترین قابلیتهایی است که می توانید در کودک خود توسعه دهید تا به فرد باهوشی تبدیل شود. خواندن میل طبیعی کودک را برای علم و آگاهی افزایش می دهد. هر چه بیشتر کودک شما از خواندن بیاموزد، بیشتر می خواهد که بداند. فرزند شما با خواندن در اوایل زندگی آمادگی خوبی برای درک و فهم پیچیدگیهای ریاضیات، علوم، تاریخ، مهندسی، مکانیک، علوم سیاسی و سایر علوم مورد نیاز برای یک زندگی پربار و هدفمند کسب خواهد کرد.

نکات طلایی برای تربیت کودک باهوش

تربیت کودک باهوش

6. به کودک خود اجازه دهید که بازی کند-

زمانی که کودک شما بازی می کند، او نه تنها از بازی لذت می برد بلکه در حال رشد مغز خود می باشد. او در حال ایجاد زمینه ای برای مهارتهای فکری، اجتماعی، جسمی و عاطفی خود است. وقتی با سایر کودکان بازی می کند، یاد می گیرد تا ایده ها، نظرات، و احساسات را با عقاید و تجربیات آنها ترکیب کند.

7. بهترین اسباب بازیها برای کودک خردسال شما نباید لزوماً گران قیمت باشد-

اسباب بازیهایی انتخاب کنید که بتوانند به چند روش با آنها بازی کنند. – آنهایی که این امکان را برای او فراهم می سازند تا با کمک تخیل خود به روشهای گوناگونی سرگرم شود. اسباب بازهایی انتخاب کنید که تخیل کودک شما را تمرین دهد و یا اینکه کودک بتواند مهارتهای متنوعی از آنها بیاموزد.

8. کودک خود را به ورزش کردن تشویق کنید-

فعالیت جسمانی نه تنها کودک شما را قوی می کند، بلکه او را باهوش می سازد. ورزش کردن باعث افزایش جریان خون به مغز و ساخت سلولهای جدید در مغز میشود. ورزش برای وضوح ذهنی بزرگسالان مفید است، اما روی مغز کودک شما که هنوز در حال رشد است اثر طولانی مدت بیشتری دارد.

9. برای کودک خود کتاب بخوانید: شروع به خواندن کنید حتی اگر او کلمات را نفهمد.

این کار مقدمه خوبی در توسعه مهارتهای زبانی به او ارائه می دهد. کودکانی که در سنین پایین برای آنها کتاب خوانده می شود، در طول زندگی خود علاقه بیشتری به مطالعه دارند. در مدرسه به خوبی عمل می کنند، و در زندگی بزرگسالی موفق می شوند، خواندن کتاب یکی از مهمترین فعالیتهایی است که کودک را باهوش می سازد.

پرورش یک کودک باهوش

نکات طلایی برای تربیت کودک باهوش

 

10. موسیقی را بخشی از زندگی کودک خود قرار دهید- 

مطالعات نشان داده است که گوش دادن به موسیقی می تواند باعث تقویت حافظه، توجه، انگیزه و یادگیری گردد. همچنین می تواند فشار روانی را که برای مغز کودک شما مخرب است، کاهش دهد. یک مطالعه نشان داده است که مغز کودکان با آموزش موسیقی سریعتر رشد می کند.

11. کودک را وادار کنید که درسهای موسیقی را فراگیرد-

فراگیری درسهای موسیقی یا نواختن ساز می تواند ذهن کودک شما را تیزتر کند و ممکن است مغز کودک در زندگی آینده از آن بهره ببرد. حتی اگر در بزرگسالی آموزش موسیقی را ادامه ندهد.

12. به کودک خود اجازه دهید که کارهای هوشمندانه شما را مشاهده کند-

کودکان با الگوبرداری از رفتار بزرگسالان یاد می گیرند و اگر او ببیند که شما مشغول خواندن کتاب ، نوشتن، نواختن موسیقی یا کارهای خلاقانه دیگر هستید، از شما تقلید خواهد کرد و از این راه خود را باهوش می سازد.

13. تماشای تلویزیون کودک خود را محدود کنید-

کودک شما نباید قبل از دوسالگی تلویزیون تماشا کند. بر تماشای تلویزیون کودک خود نظارت و کنترل داشته باشید و برنامه هایی که مناسب سن او باشد انتخاب کنید. اجازه تماشای بیش از حد تلویزیون، او را از انجام فعالیتهایی که برای مغز در حال رشد او مهمتر هستند مانند بازی کردن، معاشرت و کتاب خواندن دور می کند.

14. اگر به کودک خردسال خود اجازه استفاده از تلفن هوشمند یا تبلت می دهید، با استفاده از برنامه های آموزشی با او بازی و تعامل کنید.

بازی کردن به تنهایی و بیش از حد با رسانه های تعاملی ممکن است بر توسعه بصیرت، همدلی، نحوه شناخت خود و پیوستگی با روابط تأثیر بگذارد. استفاده بیش از حد از این وسایل می تواند منجر به بروز مشکلات جسمانی و عاطفی شود.

کودک باهوش

نکات طلایی برای تربیت کودک باهوش

15. برای کودک خود بازی رایانه ای هوشمند فراهم کنید-

مناسب ترین بازیهای رایانه ای برای کودک در باره حروف؛ ریاضیات، موسیقی، آواها و بسیاری موارد دیگر آموزش می دهد. همچنین هماهنگی چشم و دست را تقویت می کند و او را یرای مواجهه با فناوری آینده مهیا می کند. مهمتر از همه اینکه این موارد را در حین بازی یاد می گیرد. یادگیری و داشتن سرگرمی به طور همزمان بهترین راه برای آموزش کودک شماست.

16. به کودک خود اجازه دهید که زمانی دست از فعالیت برداشته و احساس خستگی یا بی حوصلگی کند-

طبق گفته جولیا رابینسون، مدیر آموزش و پرورش انجمن مدارس ابتدایی، اشکالی ندارد که کودک شما خسته یا بی حوصله میشود. این گونه رفتار بخشی از آمادگی او برای ورود به دوره بزرگسالی است. کودک شما به جای اینکه مجبور شود تا روزهای خود را با انواع فعالیتها سپری کند، باید یاد بگیرد که از “آرامش فکری” لذت ببرد.

 

منبع:.raisesmartkid.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته‌بندی کتاب‌ها